Moet de huurder de lasten van de mede-eigendom betalen?

Gepubliceerd op 15 november 2024 om 22:15

 

Optimaliseer je contract:

 

Moet de huurder de lasten van de mede-eigendom betalen?

De financiële gehoudenheid van de huurder van een appartement tot de lasten van de mede-eigendom 

 

In de verhouding tussen de vereniging van mede-eigenaars en de individuele mede-eigenaars (verhuurder) is de individuele mede-eigenaar (verhuurder) in principe gehouden tot betaling van lasten van de mede-eigendom (artikel 3.81 van het Burgerlijk Wetboek).

 

In de verhouding tussen huurder en verhuurder kan wel overeengekomen worden dat de huurder zal instaan voor de betaling van alle of bepaalde lasten verbonden aan de mede-eigendom.

In dat geval moet in de huurovereenkomst expliciet voorzien worden in een afzonderlijke bijdrage van de huurder in die lasten, bij gebreke waarvan de rechtspraak aanneemt dat die bijdrage forfaitair inbegrepen is in de maandelijkse huurprijs (Vred. Aalst 2 juni 2015, RW 2016-17, 355).

 

In de verhouding tussen de vereniging van mede-eigenaars en de huurder kan de vereniging van mede-eigenaars zich tot slot slechts rechtstreeks tot de huurder richten voor de inning van de bijdragen in de lasten van de mede-eigendom, indien alle partijen daarmee hebben ingestemd (benevens de mogelijkheid om beslag onder derden te leggen in handen van de huurder voor de bedragen die de verhuurder aan de vereniging van mede-eigenaars verschuldigd is).

Voor de rechtstreekse inning is vereist dat de statuten een delegatiebeding bevatten (of dat een afzonderlijke delegatieovereenkomst werd gesloten tussen de vereniging van mede-eigenaars en de verhuurder) én dat de huurder daarmee bovendien heeft ingestemd. Een dergelijke driepartijenverhouding heeft overigens niet tot gevolg dat de verhuurder bevrijd wordt van de betaling van de bijdragen in de lasten van de mede-eigendom, zodat hij steeds aansprakelijk blijft voor de betaling ervan.